Principală » Fişiere » Scheme şi documentaţii

Generator de ultrasunete pentru protecţia antenelor împotriva păsărilor
[ Descarcă de pe server (8.26 Mb) ] 2011-10-21, 12:20:50
Conform studiilor făcute de specialiştii în domeniu, atât păsările şi animalele cât şi insectele indezirabile pot fi îndepărtate de zona protejată prin emiterea unui semnal ultrasonic (şi mai rar sonic) cu frecvenţe specifice fiecărei categorii în parte. Acest semnal le induce o stare de stres care le determină să se îndepărteze de sursa perturbatoare şi deci de zona protejată. Plecând de la această idee am conceput şi realizat generatorul care are următoarele caracteristici:

  • Aparatul generează semnal audio (în gama 1–20 kHz) şi semnal ultrasonic (în gama 20–64 kHz) cu o putere maximă de peste 12 W, frecvenţa putând fi reglată în trepte prin intermediul unui comutator de subgame cu 5 poziţii şi continuu între limitele subgamei respective.
  • Semnalul este redat de un traductor ultrasonic (sau cu randament ceva mai redus, de un tweeter piezoelectric de bună calitate, cu frecvenţa maximă cât mai mare. De regulă frecvenţa maximă de redare a tweeterelor nu depăşeşte 23-25 kHz).
  • Aparatul generează semnal sub forma de ton continuu sau în 4 variante de secvenţe în diferite succesiuni, în număr total de 152 + 162 (225 + 256) combinaţii, stabilite în funcţie de poziţiile comutatoarelor K1, K2 şi K4, care controlează logica de comandă a generatorului.
  • Poate fi alimentat de la reţeaua de 230 Vca sau de la o sursă independentă (bateria maşinii, spre exemplu) de 12 – 14 Vcc.
    Pentru documentaţia completă incluzând descrierea detaliată a modulelor şi a funcţionării lor, schemele electrice, desenul cablajelor şi dispunerea componentelor pe plăci, precum şi fotografii prezentând realizarea practică a modulelor se va descărca fişierul de pe server. 

Categorie: Scheme şi documentaţii | Adăugat de: Clarry | Tag-uri: codreanu laurentiu, protectia antenelor, generator de ultrasunete, radioamatorism, yo7aqm
Vizualizări: 3026 | Descărcări: 627 | Rating: 3.0/1
Total comentarii : 0
Categoriile secţiunii
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0